top of page

Raadslid vindt nulmetingen in Charlois noodzaak

Met de dreiging van het boren naar olie in Charlois heeft raadslid Egberts aan de nieuwe klimaatwethouder Zeegers voorgesteld om in deze wijk nulmetingen te gaan verrichten om verzakkingen goed te kunnen toetsen.

Veel van de woningen in Charlois hebben een houten paalfundering. Dit is een ouder type fundering met meerdere kwetsbaarheden en wordt sinds 1980 vrijwel niet meer gebruikt. ‘’Is het hoge aantal houten paalfunderingen de reden waarom er relatief veel woningen in Charlois worden aangemerkt als funderingsrisicogebied?’’, wil Engberts weten. En óók: ‘’Zijn oude houten paalfunderingen kwetsbaarder voor verzakkingen dan de huidige gangbare betonnen funderingen?’’Het gebied Charlois scoort het laagste van Rotterdam op de subjectieve index met betrekking tot de staat van het onderhoud van de bebouwing in de buurt. Niet onaannemelijk is dat er een relatie bestaat tussen deze slechte waardering en het hoge aantal woningen dat in een funderingsrisicogebied staat. Egberts wil dat tijdig uitgezocht hebben.

‘’We vinden het begrijpelijk dat er zorgen leven onder de ±70.000 bewoners van Charlois met betrekking tot bijvoorbeeld verzakkingen of andere gevolgschade aan woningen. De onderzoeken vertellen ons dat het niet aannemelijk is dat er schade zal ontstaan door de olieboringen. Het risico wordt zelfs als verwaarloosbaar ingeschat. Maar er is nooit 100% zekerheid. Wat dat betreft laat de reputatie van de overheid te wensen over als het gaat om het afhandelen van schade. En we merken ook dat het vertrouwen in deze zelfde overheid daalt’’, aldus Engberts, ''en dus moeten de inwoners van Charlois er op kunnen vertrouwen dat als de olieboringen doorgang vinden, het gemeentebestuur er alles aan gedaan heeft om de mogelijke schade aan vastgoed zo inzichtelijk mogelijk te maken.’’


Bron: Politiek, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam
15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page